Vad menas med proffsbloggare?


Det är många som bloggar i Sverige men det är bara några få som kan kalla sig för proffsbloggare. Om det är första gången som du har hört talas om detta begrepp kanske det är lite förvirrande, för vad betyder det egentligen? Måste man blogga på ett särskilt sätt eller om något professionellt? Egentligen är det hela ganska lätt och man kan kort sagt säga att en proffsbloggare är någon som driver en blogg som sin heltidssysselsättning. Det är helt enkelt deras jobb och hela, eller åtminstone en stor del av, deras huvudsakliga inkomster. Idag ser man ganska många olika typer av bloggare som kan livnära sig enbart genom bloggen. Hur går det egentligen till och hur blir man proffsbloggare?

Att vara en influencer

Under senare år har det växt fram en hel industri runt bloggare. Från början var det nästan enbart genom att olika företag placerade annonsreklam på bloggen som bloggaren fick inkomster. Nu är det vanligare att bloggare tjänar pengar genom olika samarbeten med märken. Det kan till exempel vara så att ett företag skickar vissa produkter till en bloggare som sedan recenserar eller tipsar om dem i olika blogginlägg. Detta gör dem för att influera läsarna till att uppmärksamma, gilla och köpa varumärkets produkter. Därför kallas den marknadsföring som bloggare sysslar med för “influencing” och de är influencers. Ett sådant sponsrat inlägg kan kosta allt från några hundra till flera tusen. Andra sätt som en bloggare kan tjäna pengar på är att lansera sina egna varumärken. Detta är till exempel något som bloggaren Kenza tjänar miljoner på och modejätten Zalando har i skrivande stund gått in i ett samarbete med Kenzas digitala modehus Ivyrevel. Många bloggare utvecklar sina egna märken efter att de har nått en viss popularitet.

Att blogga som ett jobb

Många tror att det är ett riktigt drömjobb att bara behöva blogga för att få en bra inkomst, men sanningen är att det ofta är ett ganska stressigt jobb. Man måste hela tiden hitta en balans mellan sponsrade inlägg samt inlägg som ger mervärde för läsarna. Dessutom kan det ta en hel del tid att fotografera alla viktiga ögonblick samt redigera och lägga upp foton. Dessutom måste man planera, schemalägga och skriva varenda dag. En del proffsbloggare sköter även alla samarbeten själva, vilket innebär att de måste svara på mail, förhandla om kostnader, skicka fakturor och upprätthålla ett gott rykte. Att bli proffsbloggare tar en hel del tid. Man kanske inte behöver ta ett företagslån för att börja, men man måste vara beredd på att blogga länge, målinriktat och med mycket tålamod innan man blir känd. Vill man ta chansen och försöka bli proffsbloggare kan man blogga om vad som helst, men det är givetvis lättast om man bloggar om något som man faktiskt är intresserad av.

Relaterade inlägg