Skriv listor på bloggen


För att hålla sina trogna läsare nöjda, och locka nya läsare till sin blogg, är det viktigt att man uppdaterar sin blogg regelbundet. Ibland kan det dock vara svårt att komma på ämnen att skriva om, eller svårt att formulera sig på ett klart och tydligt sätt kring ett ämne man vill skriva om. Båda dessa saker kan leda till skrivkramp, och lösningen i båda fallen kan vara att skriva en lista på bloggen.

Att göra ett listinlägg är till exempel ett utmärkt sätt att strukturera ett ämne på, och göra det lättläst för sina läsare. Även om ämnet inte är särskilt komplicerat (det kan till exempel handla om vilka väskor man tror kommer att bli trendiga under hösten) gör liststrukturen att läsarna lätt kan hitta de punkter i inlägget som de tycker är relevanta. Inlägget blir dessutom luftigt, vilket inbjuder till läsning. Det bästa sättet att utforma en lista är att göra punkter med en kort, fetstilad rubrik som sammanfattar vad punkten handlar om, för att sedan skriva mer utförande vad man menar i en kort text under punktrubriken.

Om problemet är att man inte kommer på något att skriva om, kan listor användas på ett annat sätt. Det cirkulerar nämligen en mängd färdiga ”listformulär” i bloggosfären, som man helt enkelt kan låna och fylla i själv. Listorna kan handla om allt från vad man gjort under månaden till tio saker om en själv – med lite sökande kan man säkerligen hitta en lista som passar just det ämne ens blogg handlar om.

Ytterligare en fördel med att skriva listor är att det är lätt att skapa en lockande rubrik till blogginlägget. Det har nämligen konstaterats att siffror i rubriken inbjuder läsare till att klicka på inlägget, och om man har en lista kan man helt enkelt beskriva vad inlägget handlar om för att skapa en sådan rubrik: ”10 väskor som blir trendiga i höst”, för att ta exemplet ovan.

Om man inte känner att man hittar ny inspiration, trots att man skriver flera listinlägg, kan man dock behöva prova något helt annat. Kanske behöver man helt enkelt ta en paus från bloggen under en tid, och vila ut? Därför kan det som bloggare vara värt att investera i bekväma vilomöbler som en divansoffa, som man kan ta en tupplur i på dagtid. Det är dessutom den perfekta möbeln att skriva blogginlägg i.

Relaterade inlägg