Så fungerar sponsrade inlägg


Många börjar blogga med förhoppningen att de ska kunna tjäna pengar på sin blogg. Det kan vara lättare sagt än gjort, eftersom man måste bygga upp en relativt stor läsarbas innan det blir möjligt att tjäna pengar på bloggen genom exempelvis annonser. En annan anledning till att det är viktigt att ha många läsare till bloggen är att det kan leda till att företag blir intresserade av att samarbeta med en i form av så kallade sponsrade inlägg. Utöver annonser på bloggen är detta ett av de vanligaste sätten för bloggare att tjäna pengar.

Sponsrade inlägg leder dock inte alltid till intäkter i form av pengar; en annan vanlig ersättning är att företaget ger bloggaren gratisprodukter. Det de vill ha i utbyte kan se mycket olika ut, men vanligtvis handlar det om att bloggaren ska skriva ett inlägg om produkterna eller om företaget, exempelvis i form av en recension. Många bloggare försvarar vad som kan uppfattas som en muta med att företaget inte har krävt en positiv recension, utan att bloggaren kan vara helt ärlig. Majoriteten av alla som ingår ett liknande avtal kommer dock inte att ge en negativ recension – undermedvetet är man ju redan positivt inställd eftersom man har fått produkten gratis.

Sponsrade inlägg är dock något av ett minfält för bloggare, och det gäller att träda in på det försiktigt. Det är till exempel mycket viktigt att man är tydlig med att ett visst företag har betalat för ett inlägg eller sponsrat produkterna till inlägget. Annars finns det risk att man bryter mot marknadsföringslagen, som bland annat säger att all reklam måste vara tydligt utmärkt som just reklam. Om man skriver en positiv recension av en produkt, till exempel en madrass från Tempur, eller berättar på bloggen att man använder sig av en Tempur-madrass, utan att berätta att Tempur har betalat en för att skriva det, är det således olagligt. Då spelar det ingen roll att recensionen är ärlig och man faktiskt tycker om madrassen, eller att man använde en Tempur-madrass redan innan man blev kontaktad av företaget.

Relaterade inlägg