Bloggar och kunskap


En bra blogg är en kunskapskälla! Det finns många personer som är experter inom ett område och delar med sig av den expertisen på sin blogg. Men det är samtidigt viktigt att vara kritisk när man söker kunskap på nätet.

Kunskapskälla

Många bloggar är en kunskapskälla, men på olika sätt. Det finns forskare eller mycket intresserade personer som skriver om viktiga ämnen och delar med sig av sin kunskap, och så finns det många personer vars blogg blir en kombination av kunskap och inspiration. Om du behöver komma i form kan det både vara en hjälp och inspiration att läsa bloggare som håller på med träning, eller har klarat av samma resa som du vill göra; detsamma gäller mycket i livet. Oavsett vad du ska genomföra, så kan du hitta en blogg som skriver om det. Om du ska göra högskoleprovet 2019, så kan du använda både högskoleguiden och bloggar som hjälp och inspiration.

Många bloggar har också gör-det-själv-artiklar som visar hur du kan fixa saker på egen hand. Bloggar som visar hur du planterar ett äppelträd, renoverar en gammal bil eller brygger ditt eget cider, är mycket populära. Genom att läsa och titta på stegen, samt läsa kommentarerna till, så kan du ganska enkelt avgöra om det är en bra blogg eller inte.

Kunskap eller åsikt?

För att kunna nyttja bloggar på rätt sätt måste du kunna avgöra om det handlar om kunskap eller åsikt. Skillnaden mellan kunskap och åsikt kan ibland vara hårfin och oftast finns det en del tyckande i kunskapen. Om du ska köpa en bil och bloggen handlar om volvobilar, så är det troligt att det finns mycket tyckande kring bilmärket Volvo, samtidigt som kunskapen om hur man ska sköta bilen eller tekniska finesser kan vara korrekt. En allmän bilbolag som skriver mer neutralt om alla märken, kan ofta ge dig mer saklig kunskap om ett bilköp. Om en blogg däremot skriver om alla bilar, men har mycket reklam för ett särskilt märke och alltid skriver positivt om det märket, då måste du se upp och våga vara kritisk.

Ju enklare och mer emotionellt en bloggare argumenterar, desto mer kritisk behöver du vara. De flesta saker är inte svartvita och det är sällan som det bara finns en lösning på ett problem. Bloggar som är nyanserade, som både vågar skriva vad som är positivt och negativ, är mer trovärdiga.

Vilken källa?

En viktig fråga att ställa sig är vilken källa som bloggaren använder i sin text. Vissa saker, som att Sverige ligger i Europa, behöver ingen källa, men om det handlar om specifika fakta, som andel arbetslösa eller boende i Pajala, så bör du söka efter en källa till påståendet – såvida det är inte en Pajalabo eller en bloggare som arbetar med arbetslöshet på något sätt. Om det inte finns källor bör du se upp. Du måste också titta på källorna: är det andra bloggar eller myndigheter, stora medier eller experter? Hitta gärna uppgiften på flera ställen, så kan du känna dig säker.

Relaterade inlägg